Schrijf jij voor Jip en Janneke? 5 tips voor goede webteksten.

Schrijven voor het web is een kunst op zich. Het is niet hetzelfde als een brief schrijven of een publicatie. In dit artikel vertel ik je over de kunst van het schrijven voor het web en geef ik je nog een paar tips.

Doelgroep en Medium

Als je gaat schrijven moet je altijd de doelgroep en het medium bepalen. Als je schrijft voor het web is het medium wel duidelijk. Er zit wat variatie in webpagina’s en blogartikelen, maar de manier van schrijven is vrijwel hetzelfde. De doelgroep bepalen is toch wat ingewikkelder. Feit is dat je over het algemeen helemaal niet weet voor wie je schrijft.

Geen tijd en concentratie

Daar komt ook nog eens bij dat we tegenwoordige eigenlijk helemaal geen tijd hebben om een artikel aandacht te lezen. Het schijnt zo te zijn dat je de aandacht van de bezoeker binnen gemiddeld 3 seconden moet grijpen anders ben je deze kwijt. 3 seconden! Dat is niet echt veel. En die 3 seconden is dan een gemiddelde. Voor mannen is het 4 seconden en voor vrouwen zelfs maar 2. Het wordt dus echt moeilijk als jouw doelgroep uit vrouwen bestaat.

Vanwege de eenvoud van de taal in de boekjes hebben Jip en Janneke hun naam gegeven aan eenvoudig taalgebruik in het algemeen: Jip-en-Janneketaal[6] is bij overheid en bedrijfsleven sinds de jaren negentig een symbool voor heldere, makkelijke taal. — WIKIPEDIA

5 Tips voor goede webteksten

Wat kun je doen om die aandacht vast te houden?

  1. Gebruik Jip-en-Janneketaal. Ook al weet je niet wat hiermee bedoeld wordt, je kunt je er vast wat bij voorstellen. Het Nederlands in de boeken over Jip en Janneke is simpel. Korte zinnen, simpele woorden. Taalkundigen krijgen er waarschijnlijk de kriebels van. Maar, het werkt! Iedereen kan de boeken van Jip en Janneke lezen en begrijpen. Kijk eens naar de Europese taalniveaus. Jij kan misschien wel op niveau C1 lezen en schrijven maar dat betekent niet dat jouw lezers dit ook kunnen. Schrijf je tekst op niveau B1.
    Houd je zinnen kort en gebruik eenvoudige taal.
  2. Omdat we zo weinige tijd en concentratie hebben, scannen we een website eerst voordat we besluiten deze goed te lezen. Dus ook hier geldt weer die korte zinnen en eenvoudige taal. Maar ook goed veel ruimte tussen paragrafen. Deel je tekst op in overzichtelijke blokjes.
    Veel ruimte, overzichtelijke blokjes en Jip-en-Janneketaal.
  3. Als eerste ziet de lezer de titel van het artikel. Is dit aantrekkelijk? Nodigt het uit om meer te willen lezen? Eenmaal in het artikel kun je de lezer blijven boeien door subkopjes te gebruiken, zodat hij of zij snel kan zien waar het artikel over gaat.
    Goede Titel en Subkopjes.
  4. Maak geen lange paragrafen met lange zinnen om lijstjes te geven. Gebruik opsommingslijsten zoals deze lijst met 5 tips.

Als je de bovenstaande tips toepast weet je zeker dat je artikelen al een stuk aantrekkelijker worden. Was mijn artikel interessant genoeg dat je het helemaal tot het einde van de tips hebt gelezen?

Viel het je op dat er maar vier tips zijn? Heb jij een goed idee voor tip 5?640px-Jip+Janneke_Waalkade_Zaltbommel

Wat is jouw beste tip voor goede webteksten? Zet je tip in de reacties hieronder.

Het bericht Schrijf jij voor Jip en Janneke? 5 tips voor goede webteksten. verscheen eerst op the ICT girl.

Geplaatst in blogm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *