Lachen en taal

Is jouw humor wel grappig?

De jaarlijkse jeugdboekenweek, het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen, is weer achter de rug. Veertien dagen lang probeerden scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de jongeren te verleiden om meer boeken te lezen. Dit jaar was het thema ‘humor’. Maar wat is dat precies?

Er werd gevraagd aan de kinderen om een grappige foto te sturen om de wedstrijd te winnen. Aan de hand van de foto’s kan je al duidelijk stellen dat iedereen zijn of haar gedacht heeft van wat humor toch net inhoudt.

Volgens Van Dale is humor:
“hu·mor (de; m)
1 dat wat grappig is
2 oog en gevoel voor wat grappig is”

Wat is grappig dan?
“grap·pig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 zó dat je lachen moet; leuk: een grappige geschiedenis”

We lachen echter ook als we nerveus zijn of als we gekieteld worden bijvoorbeeld. Wat we achteraf niet altijd als grappig beschouwen.

Lachen is sociaal

Yeltsin en Clinton lachen met reporters

Yeltsin en Clinton lachen met reporters (1995)

Lachen bekrachtigt wat we willen zeggen. Het speelt dus een bijzonder communicatieve rol. Vaak is degene die aan het woord is ook degene die het meeste lacht.

Lachen speelt een grote rol in het sociale leven en wordt vaak aangewend als ijsbreker om connecties te leggen, maar in sommige gevallen wordt het ook kleinerend gebruikt of als spot.

Wat gebeurt er in jouw brein?

Om te begrijpen waarom we lachen, is het interessant om te kijken naar wat er allemaal in ons brein gebeurt. De gebieden die het lachen controleren zijn namelijk de meest primitieve delen diep in de hersenschors, waar informatie uit de rest van ons lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt, en welke handelingen we uitvoeren op basis van deze informatie. Deze gebieden doen ons vaak lachen uit reflex, zelfs op ongepaste momenten.

Experimenten met lachen

Bizar is dat zelfs dove mensen die nog nooit iemand hebben horen lachen ook een geluid maken bij het lachen. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Verschillende experimenten met primaten tonen aan dat zij ook een geluid produceren bij het lachen en dat deze vaak automatische handeling dus in de basis van onze evolutie reeds aanwezig was (als je gelooft in de evolutietheorie, natuurlijk). Er wordt ook vaak aangetoond dat wij vaak lachen als anderen ook lachen, bijvoorbeeld in het filmpje van ‘YouTubers react to funny videos

Nu we weten waarom we lachen, kunnen we een aantal voorbeelden geven van wat ons doet lachen.

Waar lach jij zoal mee?

Humor komt in verschillende soorten en stijlen. We hebben verbale humor (grappen, woordspelingen, sarcasme, accenten, versprekingen, droge humor…), non-verbale humor (gekke bekken, slapstick, bewegingen en gebaren, situaties), een combinatie van de verbale en non-verbale humor (typetje, sketches, zelfspot, satire, spot…) en landsgebonden humor (bijvoorbeeld ‘Britse humor’).

Heeft jouw product of bedrijf nood aan een professioneel vleugje humor?

Humor wordt vaak gebruikt om zowel je bedrijf als je product in de kijker te zetten. Een tekst met een vleugje humor wordt namelijk gemakkelijker onthouden, zeker als er grappige oneliners inzitten. Zulk een tekst neerpennen in de juiste context en met de juiste connotatie vraagt een zekere finesse. Bij vertalingen is dit zelfs nog moeilijker omdat je dan de landsgebonden taal moet beheersen en een diepgaandere kennis van de taal moet hebben voor een juist resultaat.

Je wilt toch liever vermijden om fouten te maken zoals de IKEA werkbank ‘Fartfull’ die in Engelstalige landen verkocht werd of Mazda’s monovolume (MPV) ‘Laputa’ die in Zuid-Amerika werd tentoongesteld. Zo zijn er wel meerdere bekende voorbeelden.
Hoewel deze bedrijven hierdoor samen enkele miljoenen euro’s verloren zijn, is het wel grappig voor de lezer. Toch?

Sta jij graag voor aap?

Ben jij grappig? En als je grappig bent, ook op papier? Weet jij alle taalkundige kemels te vermijden? Hulp nodig om je teksten wat op te fleuren? Of bij het schrijven van je website, social media berichten of mailings?

Laat het ons zeker weten!

 

Geplaatst in blogN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *